DSA Psykoterapeutin työvälineenä
Kaikki psykoterapiat nojautuvat asiakkaan ilmaisuun. Asiakkaat vaihtelevat suuresti tavoissaan paljastaa ja kertoa ongelmistaan, tunnistaa tapaansa lähestyä henkilökohtaisesti vaikeita teemoja, ja kyvyistään reflektoida sisäisiä tilojaan. Yksilöllinen vaihtelevuus on valtavaa, ja ilmaisut muodostavat ainoan kanavan, minkä kautta asiakkaan kokemus on kommunikoitu.
Psykoterapiat eroavat niissä tavoissa, miten psykoterapeutit käsittelevät ja kuuntelevat asiakkaan ilmaisua sekä mitä heidän on sillä tarkoitus tehdä. Tätä kutsutaan käsitteellistämiseksi. Jotkin terapiat ovat asiakaslähtöisiä, kun taas toiset ovat lähinnä terapeuttilähtöisiä. Riippuen siitä, miten psykoterapeutit kohtaavat asiakkaiden kommunikaatiota, psykoterapiat voi asettaa jatkumolle. Psykoanalyysi sallii ilmaisun maksimaalisen vapauden, kun taas kognitiiviset ja käyttäytymisterapiat muovaavat ja ohjaavat asiakkaan ilmaisua terapeutin teknisen orientaation mukaisesti.
Psykoterapeutti kuuntelee asiakkaan ilmaisua useista näkökulmista, ja nämä johtavat erilaisiin auttaviin interventioihin. Kaksi näkökulmaa voidaan erityisesti nähdä toisiaan täydentävinä elementteinä asiakastilanteessa. Ensimmäisessä näkökulmassa psykoterapeutti kuuntelee asiakkaan vapaasti etenevän ilmaisun sisältöä, siis sitä, mistä asiakas puhuu ja miten hän suhtautuu kertomaansa.
Toinen näkökulma kohdistuu asiakkaan ja psykoterapeutin väliseen suhteeseen. Psykoterapeutti kuuntelee ilmaisua kiinnittäen erityistä huomiota ns. transferenssi-materiaaliin: miten psykoterapeutti asiakkaan ilmaisun vastaanottajana vaikuttaa vapaan assosiaation kulkuun. Kliinikkoina käytämme näitä molempia tapoja kuunnella, vaikkakin yksi tai toinen voi paikoitellen painottua enemmän lähestymistavoissamme kliiniseen materiaaliin – riippuen asiakkaasta, omasta taustakoulutuksestamme tai mieltymyksistämme.
Ilmaisun kuuntelun tapana Dialoginen sekvenssianalyysi pyrkii pitämään mielessä molempia näkökulmia. Se sisältyy menetelmän teoriaan: jokainen ilmaus kertoo jostakin samalla kun se osoitetaan kuulijalleen. Niinpä se, mistä puhuu, ja se, kenelle sanansa osoittaa, ovat aina vastavuoroisessa yhteydessä toisiinsa (Leiman 2012).
Tässä kaikille avoimessa maksuttomassa teemakoulutuksessa tutustutaan Dialogiseen sekvenssianalyysiin käytännön läheisesti. Ensin käymme lyhyesti läpi DSA:n perusteita, minkä jälkeen sovellamme opittua kliiniseen materiaaliin.
Ota suoraan yhteyttä sami.kivikkokangas@icloud.com
Workshop pyörii jatkuvasti avoimena kaikille, keräämme aina sopivan ryhmän ilmoittautuneita ja sitten sovitaan aika! Tervetuloa mukaan!