
Mikael Leiman
PSYKOLOGIAN EMERITUSPROFESSORI JA ASIAKASLÄHTÖISEN TYÖOTTEEN ASIANTUNTIJA
Mikaelilla on laaja kokemus mielenterveyspalvelujen ja psykoterapian kehittämistyössä sekä 35 vuoden kokemus asiakaslähtöisen työotteen kouluttamisesta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hän on myös julkaissut useita tutkimuksia aiheeseen liittyen ja on kiinnostunut menetelmistä joilla samanaikaisesti asiakastyön kuormittavuutta vähennetään ja asiakaskokemusta parannetaan.
Mikael toimi 1970-luvulla Lääkintöhallituksen psykologina, ohjasi ehkäisevän mielenterveystyön valtakunnallista kehittämistä ja tutki psykiatristen poliklinikoiden vastaanottokäytäntöä. 1980-luvulla hän toi Suomeen integroivan lyhytpsykoterapiamenetelmän, joka tunnetaan nykyisin kognitiivis-analyyttisenä psykoterapiana, ja toimi sen kouluttajana parin vuosikymmenen ajan. Itä-Suomen yliopiston psykologian professorina Mikaelin erityisalana oli ohjaus ja psykoterapia.
Vuodesta 2011 alkaen Mikael on johtamassaan yrityksessä, Laudito Oy, kehittänyt asiakasymmärryksen työvälineistöä (DiaSek®), jonka vaikuttavuutta tutkittiin satunnaistetussa kliinisessä kokeessa Päijät-Hämeen psykiatrian poliklinikalla 2015-2016.

Hoivatie
Hoivatie on systemaattisesti kehittänyt dialogiseen sekvenssianalyysiin perustuvaa dialogista ohjausta sosiaalipalvelujen kontekstissa. Kehittämistyötä on tehty vuodesta 2015 yhdessä Mikael Leimanin kanssa. Yhtiö järjestää vuosittain dialogisen ohjauksen peruskoulutusta työntekijöilleen yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ja ylläpitää koulutuksellisia jatkoryhmiä koulutuksen suorittaneille työntekijöille. Dialoginen ohjaus on keskeinen työskentelyä jäsentävä lähestymistapa Hoivatien avopalveluissa, lastensuojelussa ja työelämäpalveluissa.
Hoivatie on yhteiskunnallinen yritys ja yksi Suomen suurimmista kotimaisesti omistetuista sosiaalialan toimijoista. Yhtiön omistavat Nuorten Ystävät ja Oulun Diakonissalaitoksen säätiö. Hoivatie tuottaa laajasti sosiaalipalveluja eri asiakasryhmille. Yhtiössä työskentelee lähes tuhat ammattilaista 17 paikkakunnalla yli 60 eri yksikössä. Hoivatie syntyi 2022, kun Nuorten Ystävät ja ODL yhdistivät palveluliiketoimintansa yhteiseen yhtiöön.
Lisätietoja hoivatiestä www.hoivatie.fi
Lisätietoja Dialogisen ohjauksen koulutuksesta: https://www.hoivatie.fi/fi/ajankohtaista/80/Dialogisella%20ohjauksella%20aitoon%20asiakaslähtöiseen%20työskentelyyn
Lisätietoja Dialogisen ohjauksen soveltamisesta asiakastyössä https://youtu.be/9cjerl1m2Ao?feature=shared

Sami Kivikkokangas
Sami Kivikkokangas on erikoispsykologi (PsL), nuorisopsykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti , työnohjaaja sekä väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän toimii opettajana, toimittajana ja hallituksen jäsenenä useissa vastuutehtävissä kognitiivis-analyyttisen, integratiivisen ja psykodynaamisen psykoterapian suuntauksissa.
Kivikkokangas on opettanut ja kirjoittanut itsehavainnoinnin kehittymisestä ja millaisen yhteistoiminnan kautta tämä tapahtuu, Dialogisesta sekvenssianalyysistä (DSA), yksittäistapaustutkimuksesta ja metodologiasta, nuoruusiän kehityksestä, psykoterapeuttisesta tekniikasta ja vuorovaikutussuhteesta, seksuaalisuudesta, haavoittuvuudesta ja häpeästä sekä uudenlaisen toimijuuden kehittämisestä vuorovaikutuksen kautta, minkä turvin terapeuttinen prosessi voi jatkua terapian päättymisen jälkeen.

Enikö Éva Savander
Enikö on erikoislääkäri, lääketieteen tohtori (LT), joka on kotoisin Unkarista ja on työskennellyt vuosikymmeniä Suomessa. Tampereen yliopistossa hän valmistui yleislääketieteen erikoislääkäriksi vuonna 2000 ja psykiatrian erikoislääkäriksi vuonna 2003. Alkuun hän työskenteli perusterveydenhuollossa ja toimi psykiatrina yli kaksikymmentä vuotta Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, nykyisin hyvinvointialueella.
Työssään Savander on pyrkinyt asiakas- tai potilaslähtöiseen lähestymistapaan. Sen merkitystä potilastyöhön hän kuitenkin alkoi tiedostaa vasta Dialogisen sekvenssianalyysiin tutustumisen jälkeen vuodesta 2011 alkaen. Hän on ollut mukana DSA:n perus- ja kouluttajakoulutuksissa ja vuosina 2015–2017 kollegoiden kanssa hän implementoi DSA-tapausjäsennyksen käyttöä psykiatrisessa arvioinnissa, kliinisessä vertailevassa tutkimuksessa psykiatrisessa avohoidossa. Vuonna 2022 hän väitteli lääketieteen tohtoriksi Tampereen yliopistossa. Savander soveltaa kliinisessä työssään DSA:n asiakaslähtöistä työotetta ja tutkii edelleen sen vaikutusta potilastyöhön, psykiatrisiin haastatteluihin ja potilaiden toimijuuteen.

Harri Valkonen
Harri Valkonen, PsT, psykoterapian erikoispsykologi, on integratiivinen kouluttajapsykoterapeutti, joka työskentelee yksityisvastaanotollaan psykoterapeuttina ja työnohjaajana. Hän toimii kouluttajana integratiivisen psykoterapian psykoterapeuttikoulutuksissa ja osallistuu aktiivisesti psykoterapeuttien ammatilliseen täydennyskoulutukseen.
Valkosella on pitkäaikainen kokemus kliinisenä psykologina psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa, erityisesti vaikeiden mieliala- ja persoonallisuushäiriöiden sekä psykoosispektrin häiriöiden hoidon parissa. Hänen erityinen asiantuntemuksensa kohdistuu tunne-elämän epävakaudesta kärsivien potilaiden hoitoon.
Tutkimustyössään DSA:ta käyttäen Valkonen on keskittynyt epävakaan persoonallisuuden yhteyksiin itsehavainnoinnin prosesseissa.

Juha Savolainen
Juha Savolainen sosiaalipsykologi, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän toimii kouluttajana sekä hallituksen jäsenenä kognitiivis-analyyttisen ja interpersonaalisen psykoterapian suuntauksissa.
Savolainen tutkii psykoterapian soveltuvuustekijöiden arviointia ja psykoterapian kohdentamista erityisesti lyhytkestoisen psykoterapian näkökulmasta. Lisäksi hän on kirjoittanut dialogisesta sekvenssianalyysistä (DSA), psykoterapeuttisen työskentelyn tuloksellisuustekijöistä sekä laadullisen tutkimuksen metodologiasta. Ajankohtaisena kiinnostuksen kohteena hänellä ovat terapeuttisen työskentelyn tuloksellisuuden jatkuvan arvioinnin menetelmät ja niiden kehittäminen.

Soile Tikkanen
Soile on psykologi, psykologian tohtori (PsT) ja kouluttajapsykoterapeutti, joka on erikoistunut kognitiivis-analyyttiseen psykoterapiaan (KAT). Hän on suorittanut kehityksen ja kasvatuksen erikoispsykologikoulutuksen sekä neuropsykologian työnohjaaja- ja kouluttajapätevyydet.
Tikkanen on toiminut laaja-alaisesti kliinisen työn, koulutuksen ja työnohjauksen parissa. Hänen asiantuntemuksensa kattaa erityisesti psykoterapeuttien kouluttamisen ja ammatillisen kehittymisen tukemisen. Yksilövastaanottotoiminta päättyi vuonna 2022, jonka jälkeen hänen työnsä on painottunut kouluttamiseen ja työnohjaukseen.

Ritva Vatjus on Ft, psykoterapeutti, Hll, työnohjaaja, Balint- ohjaaja, ryhmänohjaaja. Hän työskentelee Lääkäripalvelu Vatjus Oy:n palveluksessa. Kliinisenä työnään hän tekee Kelan tukemaa kuntoutus-psykoterapiaa. Hän on kouluttanut Oulun Yliopistossa lääkäreiden perusopetuksessa vuorovaikutustaitoja v. 2008 – 2018 sekä yleislääketieteeseen erikoistuville suunnatussa Gp-koulutuksessa yleislääketieteen oppialalle ominaisia, erityisesti potilaskeskeisyyttä ja hoidon tarkoituksenmukaisuutta lisääviä teemoja. Hänen väitöskirjaksi (”Kohti suhdekeskeisyyttä”, 2014) koostamansa tutkimuksen empiirinen aineisto koottiin Gp-koulutuksen käyneiden lääkäreiden syvähaastatteluista.
Työssään psykoterapeuttina Ritva Vatjus hyödyntää toiminnan teoriaan ja ilmaisun teoriaan perustuvaa Dialogisen sekvenssianalyysin mukaista havainnointia ja työskentelyotetta. Hän on vakuuttunut, että DSA:n mukainen toimintamalli tukee psykoterapia-asiakkaiden toimijuutta ja on toimiva viitekehys asiakaslähtöisyyteen perustuvan, vaikuttavan auttamistyön koulutuksissa.

Mikko Inkinen, FM, PsM
Mikko on yliopistoissa tehtävän opintopsykologi- ja opiskeluhyvinvointityön kehittäjä ja Aallo Yliopiston psykologityön esihenkilö. Hän on kehittänyt, tutkinut ja kirjoittanut mm. psykologisten interventioiden tuloksellisuudesta, psykologisesta ohjauksesta, tunnekokemuksista, prokrastinaatiosta, opiskelukyvystä sekä yliopisto-oppimisesta ja opiskelusta.
Työssään opintopsykologina ja muita korkeakouluohjaajia kouluttavana Mikko on pitkään kehittänyt asiakaslähtöistä työotetta psykologiseen ohjaustyöhön, jota tehdään terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja käsitteellistämisen ulkopuolella. Tällaisessa ohjaustyössä ihminen kohdataan ainutkertaisena yksilönä ja autetaan heitä tutustumaan omiin yksilöllisiin mielenkudelmiinsa, rakentamaan ymmärrystä itsestään ja muuttumaan asiakkaan itse tuottamien sanojen ja ilmaisujen avulla. Dialogiseen sekvenssianalyysiin Mikko on perehtynyt vuodesta 2018 alkaen ja tämä on mahdollistanut kehitysharppauksen asiakaslähtöisyyden teoriaperustan ymmärtämisessä ja asiakaslähtöisen työotteen kehittämisessä.

Jari Pihlava
Jari Pihlava toimii lehtorina hyvinvoinnin koulutusalueella, erikoisalanaan toimintaterapia, mielenterveystyö ja terapiasuhteen ilmiöt. Hänellä on laaja kokemus terapiatyön asiantuntijatehtävistä sekä kouluttamisesta.
Pihlava on koulutettu Goal Attainment Scaling (GAS) -menetelmän kouluttaja sekä Dialogisen ohjauksen (DiaSek) kouluttaja. Hänen erityisosaamisensa painottuu asiakaslähtöisen terapiasuhteen rakentamiseen, yksilöllisten tavoitteiden asettamiseen ja dialogisen työotteen vahvistamiseen osana sosiaali- ja terveysalan koulutusta ja käytäntöjä.

Eeva Vainio
Eeva Vainio on käytännöllisen teologian teologi, opettaja ja koulutussuunnittelija. Hän toimii IK-opistossa monimuotokoulutusten vastaavana opettajana. Hänen pääaine on sielunhoito. Hän on kehittänyt opetuksessa olevan terapeuttisen sielunhoidon koulutuksen, jossa käytetään DSA menetelmää.
Vainio on kirjoittanut myös terapeuttisen sielunhoidon oppikirjan ”Terapeuttinen sielunhoito - Ilmaisun tutkimista Jumalan läsnäolossa”, jossa sielunhoidon kontekstissa sovelletaan DSA menetelmää. Lisäksi Vainio on toiminut seurakunnassa nuorten aikuisten sielunhoitajana.
Vainio on kirjoittanut myös terapeuttisen sielunhoidon oppikirjan ”Terapeuttinen sielunhoito - Ilmaisun tutkimista Jumalan läsnäolossa”, jossa sielunhoidon kontekstissa sovelletaan DSA menetelmää. Lisäksi Vainio on toiminut seurakunnassa nuorten aikuisten sielunhoitajana.

Juha Alakulppi
Ammattikorkeakoulun lehtori, kasvatustieteen maisteri, psykiatrinen sairaanhoitaja, perheterapeutti ja Dialogisen ohjauksen kouluttaja. Ollut mukana kolmena viime vuotena kouluttajaryhmässä, joka on kouluttanut peruskurssia Dialogisesta ohjauksesta (15 op).
Tommi Hartikainen
Tommi on psykologi (PsM), psykoterapeutti ja kouluttajapsykoterapeutti. Tommi työskentelee psykoterapeuttina omalla vastaanotolla Helsingissä tehden pitkiä kuntoutuspsykoterapioita sekä lyhytpsykoterapioita nuoriso- ja aikuisikäisten asiakkaiden kanssa. Tommi on opiskellut DiaSekia Mikael Leimanin johdolla aluksi perus- ja jatkokurssilla ja myöhemmin DiaSek-kouluttajien opintopiirissä ja käyttää DiaSekia yhtenä jäsentämisen apuvälineenä terapiatyössään.
Tommi on psykologi (PsM), psykoterapeutti ja kouluttajapsykoterapeutti. Tommi työskentelee psykoterapeuttina omalla vastaanotolla Helsingissä tehden pitkiä kuntoutuspsykoterapioita sekä lyhytpsykoterapioita nuoriso- ja aikuisikäisten asiakkaiden kanssa. Tommi on opiskellut DiaSekia Mikael Leimanin johdolla aluksi perus- ja jatkokurssilla ja myöhemmin DiaSek-kouluttajien opintopiirissä ja käyttää DiaSekia yhtenä jäsentämisen apuvälineenä terapiatyössään.

Santeri Lanér, VTM
Olen työyhteisö- ja yritysvalmentaja, työnohjaaja (Sosped, STOry), Business Coach Master (BCI), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (LTI) sekä dialoginen ohjaaja ja DiaSek-kouluttaja.
Yhdistän työssäni DiaSek-menetelmää muihin ohjaustyön menetelmiin. Se on erityisen tehokas työkalu hahmottamaan asiakkaan suhdetta ongelmaansa ja toisaalta suhdetta itseensä ongelman valossa.
Hyödynnän työssäni myös mm. tunne- ja tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa, voimavarakeskeisyyttä ja Gabor Matén Compassionate Inquiry -menetelmää.