DiaSek® -peruskurssi psykoterapeuteille 2026

Miten tavoittaa asiakkaan yksilöllinen kokemusmaailma entistä syvemmin?
DiaSek® on menetelmä, jonka avulla työntekijä voi entistä tarkemmin kuunnella ja havainnoida asiakasta vapaasti etenevässä vuorovaikutuksessa. Se antaa mahdollisuuden tunnistaa asiakkaan ilmaisussa hänelle tunnusomaisia toiminnan ja suhtautumisen tapoja jo ensimmäisen tapaamisen ensimmäisinä hetkinä. Työskentelyn perustaa hahmotetaan yhdessä asiakkaan kanssa jo ensimmäisen tapaamisen kuluessa, ja kuvausta täsmennetään työskentelyn edetessä. Työntekijälle DiaSek mahdollistaa uudenlaisen formulointitavan, työkaluksi entisten rinnalle.
DiaSek perustuu Mikael Leimanin kehittämään semioottiseen objektisuhdeteoriaan, ja sen peruskäsite on toiminta. Ihmisen toiminta suhteessa ympäristöön ja sen kohteisiin synnyttää psyykkisiä merkkejä, erilaisia kohtaamisten jälkiä jotka synnyttyään alkavat välittää toimintaa. Terapeuttisessa työssä nämä merkit ja niiden yksilölliset, elämän aikana rakentuneet viiteverkostot näyttäytyvät potilaan ilmaisussa ja sen vivahteissa. DiaSek -teorian ja käsitteistön avulla terapeutti voi asiakkaan kanssa yhdessä tuottaa yhä yksilöllisempää ja tarkempaa tapauskuvausta hänen toimijuuden edellytyksistään ja esteistään.
Peruskurssi on laajuudeltaan 10 opintopistettä (ECTS) ja sisältää neljä moduulia:
Asiakkaan ilmaisun kuunteleminen ja hahmottaminen
Käsitteet työvälineenä, toiminnan teoria
Asiakkaan toimijuuden edellytykset ja esteet
Asiakkaan itseymmärryksen ja toimijuuden kehittyminen fokusoituvassa dialogissa.

Kouluttajina ensi vuonna alkavalla kurssilla toimivat DiaSek-kouluttajat Sami Kivikkokangas, Helena Lönnfors, Juha Savolainen, Soile Tikkanen ja Harri Valkonen.

Koulutus koostuu teoriawebinaareista, itsenäisestä perehtymisestä oheiskirjallisuuteen ja tapauskonsultaatiokerroista. Lisäksi osallistujat tapaavat webinaarien välillä mentorointipienryhmissä, DiaSek-peruskurssin suorittaneen mentorin kanssa.
Aikataulu:
Kuinka kuunnella asiakasta 1: Ilmaisun viittauskohde ja suhde kohteeseen 29.1.2026
Tapauskonsultaatio 5.2.2026
Kuinka kuunnella asiakasta 2: Vastaanottajan ja viittauskohteen vuorovaikutus 5.3.2026 
Tapauskonsultaatio 12.3.2026
Käsitteelliset työvälineet 1: Toiminnan teoria 16.4.2026
Tapauskonsultaatio 23.4.2026
Käsitteelliset työvälineet 2: Merkki viittaussuhteiden verkostona 28.5.2026
Toimintatapojen keskinäiset yhteydet 4.9.2026
Tapauskonsultaatio 29.9.2026
Dissosiatiiviset ilmiöt ja psyykkinen epäjatkuvuus 8.10.2026
Tapauskonsultaatio 22.10.2026
Asiakkaan itsehavainnoinnin laatu ja lähikehityksen vyöhykkeen arvioiminen 12.11.2026
Tapauskonsultaatio 19.11.2026
Tapaushahmotus interventioiden suunnittelussa ja arvioinnissa 3.12.2026
 Näyttö ja päätös 17.12.0206
Kaikki ajat ovat torstaisin klo 15 - 16.30.

DiaSek-kurssin käyneiden psykoterapeuttien kokemuksia:
“Diasek-kurssi toi syvyyttä ja lisäsi ymmärrystä terapiatyön keskeisimpiin asioihin eli potilaan kuunteluun ja ilmaisun monitasoiseen ymmärtämiseen. Kurssi koostui sopivassa määrin teoriasta ja sen käytäntöön soveltamisesta niin case-esimerkkien kuin ryhmätyöskentelynkin kautta. Suosittelen kurssia lämpimästi psykoterapeuteille.”
“Koin koulutuksen hyödyllisenä käytännön terapiatyön kannalta: kiintoisat luennot ja hyvät keskustelut kollegoiden kanssa erilaisista tapausjäsennyksistä toivat uusia näkökulmia omaan työhön.”
“KAT:n neljä kulmakiveä, vastavuoroisuus, reformulaatio, havaitsijaposition rakentuminen ja merkkivälitteisyys kulkivat mielessä kurssin ajan peilauspintana. Voiman käsitteen avautumista pyrin jäsentämään mielessäni vastavuoroisen asetelman kautta. Musiikkiharrastukseni kautta sovelsin mietteitäni, siinä tapahtuvia vaihteluja, vuorottelua ja sävyjä. Aktiivinen dialogi mentorointiryhmässä koko kurssin ajan oli kannattelevaa ja käsitteitä syventävää.”
Koulutuksen hinta on 1390 euroa + alv, ja se laskutetaan kahdessa erässä, ensimmäinen erä kevät- ja toinen erä syyslukukauden päättyessä. 


Ilmoittautuminen koulutukseen viimeistään 30.11.2025 mennessä. 
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: diasekkouluttajayhdistys@gmail.com

Mikael Leiman
Kognitiivisen psykologian luentosarja 2025
4.2. (16:30-18:00) Aristoteleen perintö kognitiivisessa psykologiassa
Sielun ja ruumiin erillisyys, ulkoisen ja sisäisen erilaisuus, emootioiden ja kognitioiden erillisyys
4.3. (16:30-18:00) Mitä tapahtuu, kun psykologinen tarkastelu aloitetaan aistimisesta
Abstrahoivan ajattelun ja intuition erottuminen keskiajan filosofiassa (Augustinuksesta Descartesiin)
8.4. (16:30-18:00) Bartlettin skeeman käsitteestä Fodorin LOT-projektiin
Kognitiivisen psykologian variaatioita 1930-luvulta 1990-luvulle
6.5. (16:30-18:00) Embodied cognition
Yritys saattaa mieli ja ruumis yhteen selittävään kehykseen
9.9. (16:30-18:00) Kognitioiden ja emootioiden erillisyys
Kognitioiden ja emootioiden yhteyksien mallinnukset 1990-luvulla, tunnetaidot ja mentalisaatio
7.10. (16:30-18:00) Kognitiivis-analyyttisen terapian käsitteellinen ristiriita
Psykoanalyysi tarkastelee psyykkisiä toimintoja kohteellisina. Kohteen asemesta kognitiivinen psykologia kuvaa psyykkisiä toimintoja aistimuksia ja käyttäytymisvasteita välittävinä prosesseina. Kognitiivis-analyyttisen terapian teoriassa ero ilmenee toimintatavan (procedural sequence) ja vastavuoroisen asetelman (reciprocal role) käsitteellisenä yhteen osumattomuutena.
4.11. (16:30-18:00) Havaintojen ja käsitteellistämisen ristiriita kognitiivisessa neurotieteessä
Neurokognitiivisen tutkimussuuntauksen havaintoaineisto osoittaa, että aivotoiminnot ovat verkottuneita. Kun verkottuneisuutta tulkitaan kognitiivisessa kehyksessä kognitioiden ja emootioiden käsitteellinen ero tuottaa tulkintaongelmia.
2.12. (16:30-18:00) Vaihtoehto aistimisesta alkavalle hahmotustavalle
Filosofit ovat Aristoteleesta alkaen hahmottaneet mielen toimintaa aistimisesta käyttäytymiseen etenevänä prosessina. Se on säilyttänyt Aristoteleen paradoksit lukemattomista ratkaisuyrityksistä huolimatta. Kohteellisen toiminnan omaksuminen analyysin lähtökohdaksi voi ratkaista nämä paradoksit.
Ilmoittautuminen luentosarjalle sähköpostilla mikael.leiman@laudito.pro. Sarjalle rekisteröityneet voivat katsoa luentojen tallenteita jälkikäteen, jos ovat estyneitä osallistumasta. Kevätkauden luentojen hinta (4* 50 €, sis. ALV) laskutetaan toukokuussa ja syyskauden joulukuussa.
DiaSek® -peruskurssi KAT psykoterapeuteille 2025

DiaSek® on menetelmä, jonka avulla psykoterapeutti voi entistä tarkemmin kuunnella ja havainnoida asiakasta vapaasti etenevässä vuorovaikutuksessa. Se antaa mahdollisuuden tunnistaa asiakkaan ilmaisussa hänelle tunnusomaisia toiminnan ja suhtautumisen tapoja jo ensimmäisen tapaamisen ensimmäisinä hetkinä. Integratiiviselle-psykoterapeutille DiaSek mahdollistaa uudenlaisen formulointitavan, työkaluksi entisten rinnalle.

Kouluttajina ensi vuonna alkavalla kurssilla toimivat DiaSek-kouluttajat Sami Kivikkokangas, Helena Lönnfors, Juha Savolainen, Soile Tikkanen ja Harri Valkonen.

Koulutus koostuu teoriawebinaareista, itsenäisestä perehtymisestä oheiskirjallisuuteen ja tapauskonsultaatiokerroista. Lisäksi osallistujat tapaavat webinaarien välillä mentorointipienryhmissä, DiaSek-peruskurssin suorittaneen KAT-psykoterapeutin kanssa.

Koulutuksen hinta on 1390 euroa + alv, ja se laskutetaan kahdessa erässä, ensimmäinen erä kevät- ja toinen erä syyslukukauden päättyessä. 

Katso tarkemmat tiedot sisällöstä tästä.

Ilmoittautuminen koulutukseen viimeistään 30.11.2024 mennessä. 
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: diasekkouluttajayhdistys@gmail.com



Back to Top